Kano / Kayak cursus

KANO OF KAJAK?

KANO of ook wel Canadees genoemd, is bekend van de eerste inwoners van Canada. Werd gemaakt van Berkenbast en was bedoeld om mensen en bagage te transporteren door de ruwe wildernis. Andere volkeren maakten kano’s door het uithollen van boomstammen. De kano is meestal een open boot, behalve de C1 of C2 (wildwater slalom uitvoering). De C staat voor Canoe en 1 cq. 2, voor het aantal personen. Hij wordt gevaren met een steekpeddel (slechts één blad). Omdat je met éen blad peddelt (pagaait) is het begin wat moeilijker dan kajak, maar er is meer bewegingsvrijheid en ruimte in de boot. Eenmaal geleerd wordt het alleen maar mooier.

KAJAK oorspronkelijk van de Inuits (Eskimo’s) en Groenlanders. Werd gemaakt van zeehondenhuid en blaas over Robbenbot en drijfhout. Werd gebruikt en gemaakt voor de jacht. Het is een gesloten boot (cockpit), waar je met je benen onder het dek zit. Hierdoor heb je meer controle over de boot en kun je er ook mee ‘eskimoteren’ (weer rechtop komen na omslaan). Deze techniek werd door de Inuits en Groenlanders ontwikkeld. Zij zijn met hun anoraks (waterdichtejassen van zeehondenhuid) vastgesnoerd om de kuip en kunnen er ingeval ze omslaan niet uit. Er zijn momenteel ook kajaks met een grote kuipopening. Nog een typisch kenmerk van de kajak is dat je een dubbelbladige peddel gebruikt.

TYPES

Je hebt kajaks en kano’s voor vele doeleinden; wildwater slalom, rodeo, toervaren, rivier-afvaart, trektochten, racing (vlakwater K(ajak) 1), brandingvaren, zeekajakvaren, expedities, etc.

CURSUS?

Als je begint met kanoën zul je niet gelijk weten welke richting je uit wilt. En dat hoeft ook niet. Wel is het belangrijk om te weten welke mogelijkheden er zijn, en dat je verschillende types kano’s/kajaks kunt uitproberen.

Waarom is goede instructie belangrijk?

Een goede instructie als je begint is belangrijk, niet alleen vanwege de veiligheid, maar ook hoe je een goede houding en techniek kunt aanleren zodat je geen last van je spieren of van je rug krijgt.

Wat leer je?

Het omgaan met de kano/kajak dient een 2e natuur te worden. Zoals je met je fiets een obstakel ontwijkt, moet je dit ook met je kano/kajak kunnen doen. Je leert over zwemvest, soorten peddels, speciale kleding en uitrusting, onderkoeling, blessures, gevaar, veiligheid en reddingen, de basisslagen, peddel-, vaartechnieken, het uitvoeren van manouevres etc..

Waarom?

De kano verschaft je een unieke manier om actief en gezond bezig te zijn in de natuur. Het allermooiste van kanoën is je te laten meevoeren door de kracht van het water. Het werkt rustgevend en helpt je de natuur en ook jezelf te ontdekken.

CURSUSSEN EN OPLEIDINGEN

Bij OSSA kun je deelnemen aan verschillende kano en kajak basis- en vervolg opleidingen en cursussen. De cursussen bestaan altijd uit een theorie- en een praktijkgedeelte. De meeste cursussen worden afgesloten met een (erkend) diploma of certificaat.

Hier volgt een voorbeeld van wat er in een eenvoudige basiscursus wordt behandeld:

De theorielessen worden gegeven in het instructielokaal op OSSA basecamp in Herten. Voor de praktijk is ons instructielokaal de Maasplassen en de Oude Maas en de Roer.

KANO CURSUSSEN

Alle kano cursussen worden zowel in tandem als solo gegeven.

TANDEM: met z’n tweeën samenwerken en communiceren is noodzakelijk. De slagen dienen gelijktijdig uitgevoerd te worden.

SOLO: je peddelt aan éen kant, toch dien je alle manoeuvres uit te kunnen voeren.

ACA quickstart canoe/kayak (min. 1 dag).

Er wordt veel verteld en behandeld, maar er wordt op een ontspannen en speelse manier door de stof ‘gepeddeld’. Na de middag wordt er een tochtje gevaren en zullen de behandelde technieken in de praktijk getoetst worden. The paddling environment; wind, waves, weather. Personal preparation; swimming ability, physical fitness and warm ups, safe paddling and boat handling, safety and resque, personal equipment. Getting started; boat carries, launching, tandem communication, hull trim, positions, sitting, kneeling, basic terminology. Equipment; boats; types, parts, materials. Paddles; types, parts, handpositions, sizing. Life jackets (PFD); types, materials, correct fit. Safety and resque; Hypothermia-Help& Huddle, appropriate clothing. Hypethermia-hydration, clothing. Resque; resque sequence: RETHROG. Resque priorities : people boats, gear. Water confidence and comfort test. How to empty a boat full of water. Boat over boat resque. Strokes & maneuvers; Kayak strokes: forward, back (stopping), draw, sweep (including stern draw), reverse sweep, rudder. Canoe bow: forward, forward w/switch, back, draw, pushaway/pry or cross draw. Canoe stern: forward, forward w/switch, stern pushaway, pry/rudder, stern draw, back. Canoe solo: forward, forward w/switch, stern pushaway/pry/rudder, stern draw, back, sweeps. Maneuvers: forward; travel in reasonable straight line. Stopping; stop in a reasonable distance. Spin; pivot in place. Turn; turn in arc while underway. Apply general basic paddling concepts. (Canoe tandem only); paddle opposite sides, in cadence, etc.

VERVOLGCURSUSSEN:

ACA Introduction to Canoe (min. 1 weekend)

De theorie en de technieken worden uitgebreider behandeld en de eigen vaardigheid wordt verbeterd. Duur van de cursus 1 à 2 weekends is afhankelijk van het niveau van de cursisten.

We zijn intensief bezig, maar hier dient wel bij te worden vermeld dat het sinds vele jaren beproefde lessysteem van Becky Molina (ACA Florida), wordt gehanteerd. Becky gebruikt veelvuldig de term ‘HAMBURGER’ en “PEANUTBUTTER’ tijdens haar uitleg. Ook de instructie bestaat uit een overzichtelijk en begrijpelijk patroon; whole, part, whole.

Je zult versteld staan van deze ontspannen en aangename lesstijl uit Florida.


 

ACA Basic Canoe (min. 3 weekends)

Hèt neusje van de zalm op kanogebied. Uitgebreider dan alle andere kanocursussen (vlakwater). We leren meer dan 30 slagen! Bovendien doen we alle slagen ook overkruis (cross). Veel aandacht aan ; ‘body rotation’ en een ‘vertical paddle shaft’.

Resque; re-entry. Nieuwe slagen ; reverse J, reverse with bow draw, forward w/switch, static draw, static pry, cross forward, compound back, cross bow draw, static cross bow draw.

Ook hier zijn we weer intensief bezig, maar wel op de aangename en relaxte Becky Molina methode. Er worden video-opnames van je vorderingen gemaakt.

Na deze cursus voelt de kano als een verlengstuk van jezelf.

Afsluiting met een test en je ontvangt een ACA-participation card (wereldwijd erkend).


 

NKB kanovaardigheid A of kajakvaardigheid A (min. 2 weekends)

Basiscursus. Theorie en praktijk. Je leert alle basisslagen om te kunnen sturen, zijwaarts verplaatsen en steunen om omslaan te voorkomen. Je leert onderwater uitstappen, de boot legen en te redden. dragen/tillen, uitrusting, onderkoeling, veiligheid, zelf en partnerredding, voorwaartse slag, achterwaarts varen, stoppen, boogslag, trekslag, lage steun etc.

De basis voor het maken van een effectieve en efficiënte voorwaartse slag wordt gelegd. Je dient 5 km in éen uur te kunnen varen.

Afsluiting met examen/diploma.


 

NKB kanovaardigheid B of kajakvaardigheid B (min. 2 weekends)

De x-redding
Vervolgcursus, vooropleiding vaardigheid A.

Dit is de toelatingseis voor mensen die aan een instructeurscursus willen gaan deelnemen.

Uitgebreide theorie en praktijk. Een duidelijke verbetering van de basisslagen en technieken. Boot/rompvormen, materialen, uitrusting, in-uitstappen op verschillende oevers, voorwaartse- en achterwaartse slag met romprotatie, achtfiguur varen achterwaarts, lage en hoge steun, zijwaarts verplaatsen in beweging, puntjesredding, X-redding, tochten varen etc.

Een aantal technieken dient als voorbereiding voor het wildwater varen, bijv; lage steun draai, duffek, dynamische hoge steun, hangende hoge steun, begin van de eskimorol.


 

Basis wildwater (1) kano of kajak (min. 2 weekend)

Vooropleiding vaardigheid B

We zitten niet meer op vlak-, maar op stromend water. Hiervoor zijn een aantal effectieve basisslagen nodig. Krachtige voorwaartse slag, goede lage steun draai, draaien om de peddel, dynamische hoge steun, duffek, opkanten, traverseren, keerwaters in en uitvaren.

Je wordt vertrouwd gemaakt met wat het water doet in stroomversnellingen. We leren de rivier te ‘lezen’, en hoe je hier je technieken op dient aan te passen.


 

NKB kano-toervaardigheid of kajak-toervaardigheid (min. 3 weekends)

Vooropleiding vaardigheid B.

Leren uitzetten en varen van tochten op alle soorten binnenwateren zoals; kronkelige riviertjes, grote rivieren als Maas, Waal en Rijn. Kanalen, Biesbosch en de grote meren (Grevelingen) in Zeeland en Friesland. Toervaren is de meest brede discipline in het kanovaren.

Alles wat te maken krijgt met het maken van dit soort tochten; planning, groepsgedrag, kano-uitrusting, weerkunde, conditie, voeding, scheepvaart, sluizen/stuwen. Gevorderde technieken en reddingen alsmede theorie vaarregelement etc.


 

Beginnend zeekajak-clinic (weekend)

Vooropleiding vaardigheid B en/of toervaardigheid.

Als zeekajakvaarder krijg je te maken met wind, golven, getijstromen en branding.

Een goede technische uitvoering van de basis-slagen is noodzakelijk. Vaak maak je lange tochten zonder dat de oevers in zicht zijn. Je voorwaartse slagbeweging wordt wat lager (zeeslag) en er moet een goede romprotatie zijn zodat je het lang vol kunt houden. Branding varen, hoge en lage steun, reddingen op open water, sleeptechnieken etc.

Tijdens de pauzes op het strand behandelen we de theorie; weer, getijden, stroming, betonning etc.

Plaats: de Noordzee, haven van Springersdiep. Ook wordt het nodige aan theorie behandeld.

Éendaagse Cursus eskimorol kajak

Omdat we werken met maximaal 2 cursisten per instructeur, garanderen we succes. Het is belangrijk dat je met vertrouwen onderwater durft te hangen. Mensen met onderwatervrees worden eerst ‘watervrees vrij’ gemaakt.

In 1 dag moet je zelfstandig boven kunnen komen.


 

Freestyle canoe beginners (1 dag of weekend)

Vooropleiding kanovaardigheid B.

Je leert de eerste beginselen van het freestylen. De bewegingen en slagen gaan vanuit souplesse en techniek. Er is geen opspattend water en de peddel blijft haast constant in het water.


 

Freestyle Kayaken

Deze tak van kayaken wordt beoefend in korte kayaks.

Het is de bedoeling dat je verschillende bewegingen maakt met je kayak. Dit gebeurt in een golf of wals (denk bijvoorbeeld aan de zee (golfsurfers)). In een kayak zijn vele verschillende acrobatische bewegingen mogelijk: bijvoorbeeld een flatspin (360) en Loop (salto). Veel bewegingen van het freestyle kayaken zijn afgeleid uit het snowborden. Het is moeilijk om in een kort stukje tekst een goed beeld te geven van wat Freestyle Kayaken precies inhoudt. Voor foto's , filmpjes en verdere links kun je op www.parknplay.tk kijken.

Kortom: een zeer attractieve, snel ontwikkelende tak van de kanosport.

Kanoën is een sport in beweging. Technieken en bewegingen veranderen met de tijd. Daarom volgen we regelmatig cursussen en workshops in binnen- en buitenland. Zo kunnen we onze cursisten mee laten genieten van de nieuwste ontwikkelingen en verbeterde technieken.